mandag 4. oktober 2010

Furubord fra Stange

På 70-tallet ble det solgt solide furubord fra Stange og fjerdehver husstand kjøpte. Hvis jeg ikke tar feil, er det furubord i Edvin Helseths serie "Fureka" vi arvet her om dagen, og fire mann måtte til for å få båret det i hus.

Som man kanskje kan gjette når man studerer bildet, skal det skje forandringer med det nye kjøkkenet på sikt, f.eks. gjøre noe med gulvet ...  Det store skyvevinduet (også kalt verandadør), er et stort varmeutslippspunkt, og om det ikke blir de store ombyggingene i høst, skal ekstra tetningslister på.

Stolene er Alma skallstol fra Living, og tanken var at de skulle være en stilfull brytning mot det litt trauste furupreget som dominerer rommet for øvrig. Med ti stoler i serien, og andre umakne stoler i reserve, skal det fint gå an å invitere mange til bords i Utsiktshuset. For å matche det nevnte trauste, veldig norske, får vi kanskje gå for pinnekjøtt eller fårikål når vi setter oss til bords, eller satse på en stilfull og passende brytning også der, og gå for noe mer unorsk, som tapas eller sushi.

6 kommentarer:

  1. Ville det ikke være naturlig å servere Stangekylling, hehe?

    SvarSlett
  2. Haha, ja, det har du jo jammen rett i!

    SvarSlett
  3. Hei det er et svært fint bord - jeg har kjøpt det brukt i Oslo for et par år siden - hvordan har du fått det så pent?
    Cathrine

    SvarSlett
  4. Skur (ikke vær hardhendt og jobb MED fibrene i treet) med fin fibersvamp og grønnsåpe i fast form. Bare dypp svampen i varmt vann og la overflødig vann renne av før du gnir den litt ned i grønnsåpen. Gnukk og gni litt ekstra på fett og rødvinsflekker, la kluten ligge på en stund med litt kokende vann på hakk og sår så reiser mye seg igjen (patina er sjarmerende men ikke møkk).
    Tørk av med godt oppvridd bomullsklut (microfiber er voldsomt tregt!) Daglig vedlikehold: bomullsklut oppvridd i varmt vann med litt flytende grønnsåpe.

    SvarSlett
  5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  6. Jeg pinnet bildet ditt på Pinterest, det er fint med de hvite, moderne stolene.
    Da vi kjøpte bord midt på 80-tallet var dette med i vurderingen men vi endte opp med Thorbjørn Afdahls "Gausdal" med oval skive og ileggsplater https://no.pinterest.com/pin/573857177503662022/ og 30 år etter ble det moderne stablestoler her også https://no.pinterest.com/pin/573857177498293538/ (i tillegg til gamle "Axel" jærstoler som ble malt høyglans hvite og flettet om med finsk papirsnøre https://no.pinterest.com/pin/573857177498293520/)

    SvarSlett